Odd Apples: een nieuw fotoboek viert de vreemde en betoverende vrucht

Voedselfotografie

#appels #boeken #fruit

26 augustus 2021

Grace Ebert

Roze parel, afkomstig uit Californië, midden jaren 1900. Alle afbeeldingen © William Mullan, gedeeld met toestemming

Bubbelig, gevlekt en blootgesteld in sappige plakjes, de appels gemarkeerd in Een nieuw boek door William Mullan zijn niet die je normaal zou vinden in een supermarkt. In plaats daarvan richt de in Brooklyn wonende fotograaf zich op zeldzame exemplaren zoals roze parels, de toepasselijk genaamde knobbelroodbruin en gespikkelde zwarte oxfords die hij van boerenmarkten of landelijke bermen haalt. Deze soms moeilijk te vinden variëteiten vormen het onderwerp van zijn portretten die de verbluffende, vreemde diversiteit van de soorten onder de aandacht brengen.

De bescheiden vrucht heeft een lange geschiedenis van religieuze en culturele betekenis en is natuurlijk ook een handelswaar, een karakterisering die Mullan hoopt te compliceren door hun unieke schoonheid te vieren. “Vanwege hun heterozygote karakter zal elke appelboom die met succes uit zaad groeit, een gloednieuwe appelboom zijn, met eigenschappen die afkomstig zijn van de zaadouder en de bestuiverouder” (ook bekend als stuifmeel van een nabijgelegen bloesem). Gecombineerd met het feit dat de soort 42.000 tot 44.000 genen heeft, wat bijna twee keer zoveel is als mensen, zijn er duizenden verschillende variëteiten geproduceerd, waardoor “een prachtig scala aan esthetische en smaakkenmerken is ontstaan: van appels met rood en roze vruchtvlees tot appels in de vorm van sterren, kaarsen en padden, tot appels die smaken naar drop en aardbeientaart”, vertelt Mullan.

Geknobbeld roodbruin, afkomstig uit Sussex, Engeland, 1820

Gepubliceerd door Hatje Cantz met ontwerp van Andrea Trabucco-Campos, de bijgewerkte editie van Vreemde Appels bevat 90 afbeeldingen en is ontworpen om te voelen als “een wandeling door een magische boomgaard”, een die de breedte van de soort vastlegt. Een paar van Mullan’s favorieten zijn de droge, zure kersensmaak van de bedreigde niedzwetzkyana of het buitenaardse neonvlees van de langwerpige Kandil-sinap. Terwijl sommige van zijn onderwerpen relatief recent werden gekweekt, dateren andere, zoals de citroenachtige, vitamine C-verpakte calville blanc d’hiver uit de 17e eeuw. “Sommige van de beste appels zijn echt zo van de wegen en snelwegen, langs boerderijomheiningen en in stadsparken”, voegt hij eraan toe.

De Vreemde Appels project begon oorspronkelijk in 2017, met een kleiner boek van 32 pagina’s dat in 2018 werd gepubliceerd, en Mullan blijft alle foto’s maken in zijn appartement of de studio op Raaka Chocolade, waar hij werkt als de brand director. De betoverende portretten, die grotendeels gericht zijn op de kleur en textuur, zijn doordrenkt met betekenis die verder gaat dan de fysieke kwaliteiten van het fruit, en elk is gekoppeld aan een geschreven profiel. “Hun karakter zou iets in mijn hoofd aanwakkeren, meestal een stemming of iets uit de popcultuur”, vertelt hij aan Colossal. “Elk portret is een poging om de stemming, expressie en het karakter van die appel echt vast te leggen, maar ook mijn interpretatie ervan en dus ook alle ervaringen die ik in mijn leven heb gehad.”

Een speciale, gelimiteerde editie van Vreemde Appels, met een Hidden Rose-print, is te koop op de site van het boek, en het is ook beschikbaar voor pre-order op Boekhandel. Je kunt de op fruit en bloemen gebaseerde foto’s van Mullan volgen op Instagram. (via Creatieve boom)

Linksboven: Black oxford, afkomstig uit Parijs, Maine, 1790. Rechtsboven: Malus sieversii. Linksonder: Kandil sinap, afkomstig uit Anatolië of de Krim, datum onbekend. Rechtsonder: Api etoile

Niedzwetzkyana, afkomstig uit Kirgizië, datum onbekend

Verborgen Roos

Links: Grenadine, afkomstig uit Californië, midden jaren 1900. Rechts: Calville blanc d’hiver, afkomstig uit Normandië, Frankrijk, 1600

scharlaken verrassing

#appels #boeken #fruit

Zijn dit soort verhalen en artiesten belangrijk voor je? Word Kolossaal Lid en steun onafhankelijke kunstuitgeverijen. Word lid van een community van gelijkgestemde lezers die gepassioneerd zijn door hedendaagse kunst, help onze interviewseries te ondersteunen, krijg toegang tot partnerkortingen en nog veel meer. Doe nu mee!


creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Galeriehetnoorderlicht
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart